Babylon - R.F. Kuang, Host, 2024
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019

160 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019

Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter... Číst víc

5,0 2 hodnocení
Nakladatel
Gnóm!, 2019
160 stran
2-3 hodiny čtení

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter a jak vznikaly knížky z proslulého cyklu Zeměmoří. Překlad sbírky... Číst víc

  • Brožovaná vazba
  • Čeština

160 Kč

Skladem 1 ks
Posíláme ihned

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Šikmý kostel: Třetí díl - Karin Lednická, Bílá vrána, 2024
Proč číst fantasy, jak to, že zvířata v knížkách mluví a odkdy se Američané bojí draků - Ursula K. Le Guin, Gnóm!, 2019
160 Kč

Více o knize

Devět esejů třeba o tom, proč je fantastická literatura důležitá nejen pro dospívající, proč do lidského světa patří zvířata, který čaroděj chodil do školy dřív než Harry Potter a jak vznikaly knížky z proslulého cyklu Zeměmoří.

Překlad sbírky přednášek "Cheek by Jowl" z roku 2009, doplněný o často citovaný esej ze sedmdesátých let "Proč se Američané bojí draků?"

Číst víc
Počet stran
160
Vazba
brožovaná vazba
Rozměr
110×190 mm
Hmotnost
150 g
ISBN
9788088299066
Rok vydání
2019
Naše katalogové číslo
596907
Jazyk
čeština
Překlad
Nakladatel
Gnóm!
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

5,0 / 5

2 hodnocení

2
0
0
0
0

Jak se líbila kniha vám?

Čtenářské recenze

9

Som rodákom z mesta na Dunaji kedysi známeho ako Prešporok, Pressburg a pod. Moje aktivity? Knihy v akejkoľvek forme, kvalite, s akýmkoľvek obsahom, čitané i nečítané...

Juraj Búš
Ověřený zákazník
20.1.2020
Eseje Veľmajsterky žánru F/SF
Ursulu K. Le Guin som chápal ako autorku, ktorá ako jedna z prvých spisovateliek vniesla do Science Finction a Fantasy literatúry svojrázny pohľad, ovplyvnený anarchizmom počnúc cez taoizmus, umiernený feminizmus až po gender pozitívne postoje či kritiku komercionalizácie Fantasy. Dôraz však vždy dávajúc predovšetkým na príbeh, ľudskú stránku na úkor konfliktu a násilia. Okrem jej samotných poviedok a románov ma zaujali jej predslovy a doslovy u niektorých publikácií, ktoré boli veľmi zaujímavé.

Preto som veľmi uvítal tento počin vydavateľstva Gnóm! a so záujmom som si prečítal niektoré autorkine eseje v tejto publikácii. Škoda len, že sa týkali len fantasy a v prevažnej väčšine detskej a YA literatúry. Napriek tomu, bolo to veľmi zaujímavé čítanie, ktoré osvetľuje niektoré veci ohľadom jej fantasy tvorby. Autorka vie/vedela aj tieto teoretické témy veľmi dobre a zrozumiteľne podať. Pridanou hodnotou sú aj poznámky pod čiarou spoločne s bibliografickými odkazmi v závere na predmetnú literatúru, ktoré dokresľujú kontext, z ktorého autorka vychádzala. Čakám preto na nejaký ďalší podobný počin tohoto vydavateľstva.

Svoju spokojnosť s touto útlou knižkou by som rád vyjadril citátom z jedného jej textu. Na margo dnešných fantasy bijákov autorka poznamenáva:

cit (str.175): Dnes stačí švihnout kouzelným proutkem starodávné průmyslové magie a hle – váš drak je připraven. Jenže – je to skutečný drak, anebo padělek? Skuteční draci vás dovedou zničit a v té hromadě, kterou si nahamounili, ukrývají klenot zvaný moudrost. Falešní draci tohle nedovedou a nemají. Falešní draci se nikdy nedostanou ven z kina, zůstanou trčet v pokladně.
Číst víc

Recenze, kritiky

Ursula K. Le Guin

Číst víc

„Žádná cesta není slepá, když máš otevřené oči.“

Dobře mi tak - Radka Třeštíková, Daniel Špaček (ilustrácie), 2017
Dobře mi tak
Radka Třeštíková, Daniel Špaček (ilustrácie)